Francuska policija uštedjela milione eura na Linuxu

francuska_policija_linuxDjelomičnim prelaskom na Open Source i Ubuntu Linux 2004 godine Francuska policija je uštedjela 50 milijuna eura! Planiraju instalirati Linux i na ostale kompjutare do 2015 godine.

Francuska policija je započela prijelaskom sa Microsoft Office na OpenOffice. Postepeno su prešli na Firefox i Thunderbird. Nakon izlaska Windows Viste 2006 godine odlučili su priječi na Ubuntu Linux.


U početku su prebacili Ubuntu Linux na 5000 kompjutera. Pošto se pothvat pokazao uspješan prešli su na ukupno 15000 Ubuntu Linux kompjutera do kraja godine. Sada im je cilj da i preostale kompjutere prebace na Linux. Do kraja 2015 godine svih 90000 kompjutera bi trebalo biti na Linuxu. Prelaskom na Linux i Open Source smanjili su godišnji IT budžet 70 posto bez smanjivanja kapaciteta.

Prelaskom sa Microsoft Windows XP na na Windows Vistu ne bi nam donio mnogo prednosti i Microsoft je rekao da će to zahtijevati obuku korisnika. Prelaskom sa Windows XP na Ubuntu Linux pokazalo se vrlo lako. Dvije najveće razlike su ikone i igre. Igre nam nisu prioritet. Rekao je Lt. pukovnik Guimard.

Osim Francuske policije i Francusko Ministarstvo Poljoprivrede koristi Linux Mandrivu. Francuska Nacionalna Skupština koristi Ubuntu Linux na više od 1000 kompjutera.

Nije li to dobar primjer efikasnosti i uštede?

Tags: , , , , , ,

Slični članci

One Response to “Francuska policija uštedjela milione eura na Linuxu”

  1. […] Vijesti iz svijeta informatike Kao što i sam naslov kaže ovdje možete pročitati novosti iz svijeta informatike « Francuska policija uštedjela milione eura na Linuxu […]

Leave a Reply

*