Kako napraviti email accaunt u Thunderbirdu?

thunderbird emailDobili ste adsl ili neki drugi internet, dobili ste od firme koje ste uzeli internet i besplatnu email adresu i sada jedino preostaje konfigurirati je u Thunderbird email clientu.

Što je email client? To je program sa kojim možete primati i slati emailove.
Žašto baš Thunderbird?
Zato jer je trenutno najbolji (ima najbolje opcije), najsigurniji je, Open Source je i Cross Platform.. Više o Thunderbirdu možete pročitati u ovom članku . Zašto je bitno da je Open Source možete ovdje pročitati. Cross Platform zači da isti program postoji za više operativnih sustava (Linux/Unix, MacOS, Windows). Prednost Cross Platform programa je u tome što na poslu možda imate MacOS, doma Windowse ili Linux i bez obzira možete isti program koristiti na svima njima. Ne morate učiti neki drugi program jer su na svim operativnim sustavima isti i isto se konfiguriraju.

Niste zadovoljni sa emailom koji imate? Želite neki posebni email npr. VašeIme@VašePrezime.com ili nešto slično? Nazovite me, mogu vam pomoći da ga dobijete.

Ok, pređimo s teorije na praksu. Ako nemate Thunderbird prvo ga skinite i instalirajte.
Uzmite papir sa accauntima i šiframa koji ste dobili od svog internet providera (T-com, Iskon, Amis, Optima, B net…).
Ako ste do sada koristili neki drugi email client ne brinite prilikom instalacije Thunderbird vas pita da li želite da preuzme emailove iz bivšeg email clienta.

 1. Upalite Thunderbird (ako trebate iz starog email clienta prebaciti emailove učinite to sada).
  Ako je to prvi puta da pokrečete Thunderbird odmah će vas pitati koju vrstu email accouta želite.
  Ako slučajno isključite taj prozor ili dodajete drugi email kliknite na File->New->Account

  Klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu.
  Thunderbird Gmail accaunt 01 dio


 2. Thunderbird će otvoriti dialog za pravljenje accaunta. Kliknite na Email accaunt i zatim kliknite na Next.Klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu.
  Thunderbird Email accaunt 02

 3. Pod Your Name upišite vaše ime. To ime će vidjeti primaoci vaših emailova. U EmailAddress polje unesite email koji ste dobili od internet providera, nalazi se na papiru koji ste dobili od njega gdje se nalaze sve vaše šifre. Kliknite Next.

  Klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu.
  Thunderbird email accaunt 03


 4. Sada trebate upisati Serverske postavke. Ostavite uključen POP osim ako u vašem papiru ne piše drugačije. Kod Iskona i Tcom-a je POP ali kod Amisa je IMAP. U rubriku Incoming Server upišite naziv POP servera. To isto tako možete pročitati u navedenom papiru. Na primjer od Iskona je to pop.iskon.hr, kot T com-a je ako se ne varam pop.t-com.hr. Ako niste sigurni nazovite svog internet providera i pitajte ga koji je POP server.

  Obavezno isključite Use Global Inbox (store mail in Local Folders). To je bitno jer ako imate nekoliko emailova svaki email će posebno uskladištiti i imat čete puno bolji pregled. Ako imate samo jedan email svejedno isključite jer možda kroz neko vrijeme dodate još koji email. Kliknite Next.

  Klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu.
  Thunderbird email accaunt 05


 5. Sada upišite Incoming User Name, username prepišite s gore pomenutog papira. Kliknite Next.Klik na sliku

  Klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu.
  thunderbird email accaunt 06


 6. Accaunt name je ime pod kojim će se u Thunderbirdu označiti vaš email. Ja obično tu upišem puni email jer imam nekoliko emailova u Thunderbirdu pa je tako lakše snalaženje. Kliknite Next.

  Klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu.
  thunderbird email accaunt 07


 7. Na kraju Thunderbird će vam pokazati sve podatke i ako su ispravni kliknite Finish a ako nisu Back i ispravite ih.

  Klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu.
  thunderbird email accaunt 08


 8. Pošto je konfiguracija POP servera gotova Thunderbird počinje skidati emailove i upitati će vas za šifru. Upišite šifru koju ste dobili za email i kliknite da zapamti tako da vas stalno ne ispituje.
  Sada slijedi konfiguracija SMTP servera za email. Preko SMTP servera šaljete emailove.
  Kliknite u Thunderbirdu na Edit->Account Settings. U prozoru koji se otvorio sa ljeve strane vidite postavke za novostvoreni email. Pri dnu piše Outgoing Server (SMTP) kliknite na njega i sa desne strane prikazati će postavke. Kliknite na ponuđenu postavku i kliknite Edit. Provjerite da li je sve u redu. Možda će SMTP server odstupati od onoga što ste dobili na papiru od internet providera pa ispravite.
  Kada pošaljete prvi email upitati će vas za Password isto kao i kada ste prvi puta skidali emailove. Upišite šifru koja je u većini slučajeva ista kao i za primanje, kliknite da zapamti i to je sve.

  Klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu.
  thunderbird email accaunt 09


Ako imate laptop i recimo odete kod prijatelja, susjeda, na posao, vikendicu moći čete primati mailove ali ne i slati ukoliko nije na istom internet provideru kao i vi. U tom slučaju Ponovite postupak od malo prije i pod Outgoing Server (SMTP) Settings kliknite na gumb Add. Tu upišite podatke od internet providera koji pruža usluge na tom mjestu a to zna vaš prijatelj, susjed, ili vlasnik interneta gdje se nalazite. Ako ste na poslu to je vaš SysAdmin.

Želite li konfigurirati Gmail email u Thunderbird-u pročitajte uputstvo.

Tags: , , ,

Slični članci

3 Responses to “Kako napraviti email accaunt u Thunderbirdu?”

 1. Internet says:

  Sjajni saveti za Thunderbird, stavio sam ovo u bookmarkse…

Leave a Reply

*