Gmail email kako ga koristiti i podesiti?

Gmail uputstvoImate Gmail email ili ga želite otvoriti a ne znate ga koristiti ili podesiti? Naučite slati jedan ili više attachmenta, podesiti pravilno encoding, dodati svoj potpis, automatski odgovor i sl.
Tutorial posvećen Daču.

Prilikom pisanja uputstva koristio sam engleske izraze i napisao sam kako da Gmail prebacite na engleski jezik.
To sam napravio iz dva vrlo bitna razloga. Jedan je taj što engleske informatičke riječi imaju obično jako glupi, ponekad i nerazumljivi ili višestruki prijevod tako da se je dosta teško sporazumjeti. Drugi razlog je taj što ćete puno lakše naći rješenje svog problema ako proguglate sa engleskim nazivom nego sa hrvatskim prijevodom tim više što ih ima i nekoliko za jedan te isti pojam.

Otvorite svoj omiljeni browser i otvorite http://www.google.com ili http://www.google.hr.
Kada se otvori Google stranica pri vrhu se nalazi link za Gmail.

Google početna stranica
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)
google_email

1. Gmail logiranje ili otvaranje novog accounta.

Ako već imate otvoreni Gmail account ulogirajte se a ako ga nemate otvorite ga. Kako se otvara Gmail account pročitajte ovdje.

Gmail logiranje ili otvaranje novog accounta.
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)
google_email

2. Ne dozvolite Gmailu da vas zbuni

Ponekada kada unaprijede Gmail ili mu dodaju nešto novo može vas dočekati ovakva stranica. Ako želite isprobati samo naprijed u suprotnom kliknite na link “Just go to my inbox”

Gmail nakon logiranja.
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)


3. Mjenjanje settingsa (postavki) u Gmailu i Sign out (od logiravanje)

Kada završite sa čitanjem i pisanjem emailova jako je bitno da se izlogirate iz Gmaila sa “Sign out”a ne da samo zatvorite browser, to je bitan postupak za bilo koju stranicu u koju se trebate ulogirati. Tako sprječavate ostale da prčkaju i zloupotrebljavaju vaš email.
“Settings” služi na namještanje određenih postavki vašeg Gmaila. Kada prvi put otvorite Gmail email obavezno otiđite tamo i poštelajte ga onako kako vam odgovara.

Gmail Settings i Sign out.
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)


4. Gmail Settings

Gmail settings ima opcije vezane za jezik, email konfiguraciju, attachmente, POP i IMAP protokole, encoding, automatsko odgovaranje i sl.
Opisao sam one opcije za koje sam smatrao da će vam više trebati. Odaberite koje želite i koje vam trebaju. ništa nije obavezno.

  • Language -odaberite jezik na kojem će biti Gmail.
  • Signature -vaš potpis koji se automatski doda u svaki email koji pošaljete. Možete staviti ime i prezime, telefon ili što got smatrate korisnim.
  • Outgoing message encoding -moja preporuka je da koristite UTF-8. Najjednostavnije objašnjeno UTF-8 je internacionalni standard za prikaz fontova. Bez obzira u koju zemlju šaljete email i koji email client koristi osoba kojoj šaljete email trebao bi sva slova uključujući i specifična ispravno vidjeti.
  • Attachments -Advanced attachment features vam omogučuje da pošaljete nekoliko attachmenta u jednom emailu. Npr. ako želite u jednom emailu nekome poslati nekoliko slika, .pdf dokument i OpenOffice dokument a oni nisu zajedno kompresirani.

Gmail General Settings (osnovne postavke)
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)
gmail google_email

5. Gmail Forwarding and POP/IMAP Settings

Ako želite koristiti Gmail kroz web browser slobodno preskočite ovaj dio.
Gmail POP/IMAP settings služe za primanje i slanje emaila iz nekog od email clienta (Thunderbird, SeaMonkey email, Mutt, Evolution, KMail, Claws itd.)
Kako se međusobno konfiguriraju Gmail i Thunderbirg 2 pročitajte ovdje.

Gmail POP/IMAP Settings
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)
gmail google_email

6. Gmail attachiranje datoteka

Napisali ste nekome email u Gmailu i želite mu poslati slike, tekstove ili neke druge datoteke?
Postupak je jednostavan bez obzira da li šaljete jednu ili više datoteka. Moja preporuka je da ih prije slanja kompresirate za 7zip programom jer osim sto štedite svoje i tuđe vrijeme i bandwith to se smatra kulturnim ili internet bontonom. 7zip program je besplaten i ima najbolji stupanj kompresije i možete ga instalirati na bilo koji OS. Ako ne znate koristiti 7zip pogledajte video tutorial za korištenje 7zip programa.

Imate napisani Gmail email koji je spreman za slanje i samo trebate dodati attachment. Kliknite na “Attach a file” kako je prikazano na slici.

Gmail Attachment
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)
gmail google_email


Kliknite na gumb Choose File koji će otvoriti “browse dialog” pomoću kojega odabirete na svom kompu datoteku koju želite poslati.

Gmail Attachment Chooose File
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)
gmail google email

Odaberite datoteku koju želite poslati.
Gmail Attachment Browse dialog
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)Pored “Choose File” gumba vidite datoteku koju ste uspješno attachirali. U ovom primjeru to je “knjiga.pdf”.
Ako želite attachirati još nekoliko datoteka kliknite “Attach another file” i ponovite postupak sa browse dialogom.
Možete poslati jednu ili više datoteka ukupne težine ~50 MB; s vremenom takve stvari se mjenjaju pa me nemojte striktno držati za riječ.

Gmail sa attachmentom
(klik na sliku otvara je uvećanu u novom tabu)


Eto upoznati ste sa osnovama konfiguriranja i korištenja Gmail emaila. Ulogirajte se u svoj Gmail email i isprobajte što ste naučili.

Tags: , ,

Slični članci

Leave a Reply

*