Računalni Virusi, Trojanci, Spywari i Crvi (Worm) za početnike.

Što su Virusi, Trojanci, Spywari, CrviJeste li čuli za Viruse, Trojance, Spyware, Crve (Worm)? Što je sve to i kako će vjerojatno utjecati na vas i vaše računalo? Ako se smatrate početnikom kad je riječ o računalima i internetu onda postoje neke stvari koje bi trebali znati o računalnim virusima , trojancima, spywarima i crvima (worm). Što su virusi, trojanci, spywari i crvi (worm)?
Mi često koriste pojam virusa u općem smislu za sve što se odnosi na trojance, spyware i sl.
Zapravo postoje specifični nazivi za različite vrste programa. Da sve su to programi koji imaju različitu funkciju. Programeri koji ih pišu pokušavaju ukrasti vaše osobne informacije, prate web stranice koje posjećujte a zatim vam šalju neželjene reklame (spam). Neki jednostavno žele uništiti vaše računalo ili obrisati podatke sa hard diska dok neki žele pokazati da su pametniji od anti virus firmi i Microsofta. Računalni virusi su obično vrlo pametni i komplicirani kod koji može skršiti vaše računalo, izazvati greške u sustavu, koristiti vaše računalo za napad na druga računala i sl.
Zbog svih tih razloga, važno je naučiti nekoliko osnovnih stvari kako bi se zaštitili.

Virusi
Računalni virus je program koji ima sposobnost kopirati se i zaraziti računalo bez dopuštenja ili znanja korisnika. Uglavnom, nakon što uđe u vaš sustav, on će se kopirati na druge programe i nastaviti umnožavati. Često mijenja svoje ime i prvobitni direktorij kako bi spriječilo otkrivanje. Izvorni virus može se izmijeniti i kopirati i mjenjati nazive kopija to je poznato kao metamorfni virus. Virus se može širiti s jednog računala na drugo na primjer, ako kliknete link u nekom od tih spam e-mailova. Virusi se također mogu širiti na druga računala zaraženim datotekama na sustavu mreže datoteka ili datotečni sustav koji je pristupiti drugom računalu. To znači da ako je računalo na mreži (kučna mreža, škola, foto studijo ili fotokopiraona-ovo je posebno raširena metoda u Zagrebu) zaraženo, tada svako računalo unutar te mreže ima velike šanse isto biti zaraženo. Osim mreža virusi se prenose i preko USB memorije (na taj način je masu foto studija zaraženo i naravno svi ljudi koji su donijeli slike na USB memoriji), CD/DVDa i svih načina pomoću kojih se datoteke mogu prenositi sa računala na računalo.

Neki virusi su programirani da oštete vaše računalo, programe, obrišu datoteke, ili formatiraju hard disk. Drugi nisu napravljeni za napraviti štetu, nego jednostavno da zaraze što više računala i obavijeste vas o svojoj prisutnosti sa tekstualnom ili grafičkom porukom. Čak i ti benigni virusi mogu stvoriti probleme za računalo. Oni obično zauzimaju memoriju i internet računala. Kao rezultat toga, oni često izazivaju čudno ponašanje računala, a može dovesti do pada sustava.

Spyware
Definicija Spyware je bilo koji software koji potajno skupljaju vaše podatke i šalju ih preko interneta bez znanja ili pristanka. Razlog za Spyware obično u reklamne svrhe. Spyware programi se obično nalaze skriveni unutar nekih programa (npr. jednostavne besplatne igrice) koji se mogu skinuti s interneta. Jednom instaliran, spyware će pratiti vaše aktivnosti na internetu i prenose te informacije neprimjetno. Također mogu prikupljati informacije o adresama e-mailova, pa čak i lozinke i brojeve kreditnih kartica. Također je poznat kao adware. Dakle, sljedeći put kada skidate besplatne igre, samo budite oprezni da ne sadrže bilo koji spyware.

Trojanci (trojanski konj)
Trojanski konj je program u kojem se nalazi skriveni zlonamjerni ili štetni kod kako bi lakše prošao anti virus provjeru. To je učinjeno na takav način tako da se može dobiti kontrolu nad vašim računalom i napraviti bilo koji oblik štete koji sam do sada napisao.

Crv (Worm)
Računalni crv (worm) je samo kopirajući računalni program. On koristi mrežu za slanje svojih kopija na ostala računala unutar mreže ili internetu bez intervencije korisnika. Za razliku od virusa, on se ne treba prikačiti na postojeći program. Crv (Worm) uvijek naškodi mreži (troši bandwith, usporava mrežu, širi se na sva računala unutar mreže), dok virusi uvijek inficiraju ili pokvare datoteke na računalu na kojem se nalaze.

Kako se zaštititi od Virusa, Trojanaca, Spywara i Crva (Worm)?
Ne postoji jednostavan način i jednostavan odgovor no jedno je sigurno, znanjem!
Ako nemate vremena ili ne želite sami svakodnevno proučavati i pratiti tehnologiju i nove sigurnosne propuste nađite nekoga tko to zna i želi i platite mu da on to radi umjesto vas.

Ako imate neki od Microsoftovih Windowsa moje saučešće. Morate imate anti virus, anti spyware, firewall (ne onaj koji dolazi sa Windowsima to je poprilično jadan i beskoristan program) i pretpostavljam da čete jednom u ~4 godina svejedno se zaraziti i to ako ste prilično oprezni i znate što radite.

Ako imate GNU/Linux, *BSD ili Unix + firewall + redovni update + mozak možete se osjećati poprilično sigurni. Tim više što navedeni OS-i su sami po sebi sigurniji i imaju puno bolje siguronosne mjere. 99% virusa je ionako napisano za Microsoft Windows.

Ostali članci vezani za sigurnost:
Internet Prijevare
Kako se osigurati od napada sa interneta?
PC sigurnost

Tags: , , , , , ,

Slični članci

Leave a Reply

*