dobosevic.com

Zašto volim...

 
Index
Preporuke
Internet i e-mail prijevare
Who Am I?

Novo!
Vijesti i noviteti iz svijeta informatike. Recenzije (softver, operativni sustavi...). Savjeti i uputstva.

Tekstovi:
Certified for Windows Vista
Internet Explorer sucks
Moj prijatelj Wolfix :-)
Zašto volim:
             ...Linux?
             ...OpenOffice?
             ...Thunderbird
             ...Firefox?
Kako je sve počelo: Steve Jobs i Bill Gates

...Linux?

Ako želite vidjeti kako izgleda Linux, pojedini programi na njemu i sl. pogledajte ovu stranicu. Ima opis na 10 strana i dosta slika.
 • jer je 100% besplatan
 • jer je 100% open source (otvoren kod. Nitko ne može sakriti od vas nikakav špijunski program, imate apsolutnu kontrolu nad cijelim operativnim sustavom za razliku od Windowsa koji je 100% zatvoren)
 • jer je stabilan (radi 24 sata/365 dana i ne ruši se. Restartam ga samo kada instaliram novu verziju kernela)
 • otporan je na viruse i ostalu gamad (kao što rekoh radi 24 sata/365 dana, spojen je konstantno na internet i potpuno je čist)
 • jer ne opterčuje hardware. Komp (Athlon 2500+ singl core, 768 MB RAM) na kojem mi je Debian Linux (Lenny-zadnja verzija) bez problema radi i vrti sve programe kojima se koristim u isto vrijeme. Prije cca 1g je na njemu bio Windows 2000 i tu je ponekad znalo biti dosta muke i čekanja na odvijanje različitih simultanih procesa. Windows XP se nisam ni usudio instalirati na njega jer bi ga to još više zagušilo a trenutno zadnju verziju Windowsa Vistu pretpostavljam da nebi mogao niti pokrenuti normalno
 • 99% programa za Linux je besplatno
 • programi se instaliraju tako da se u Synaptic Package Manager (program koji služi za instalaciju) unese ime programa, označi check box i stisne "Applay" gumb. Synaptic Package Manager ga sam skine sa interneta i instalira bez glupih pitanja i "next-a". Najljepše je što ne trebate restartat komp :-), osim kod instalacije kernela.
 • programi se deinstaliraju tako da se u Synaptic Package Manager označi check box i stisne "Applay" gumb. Synaptic Package Manager ga sam denstalira i to potpuno ne ostavlja razne datoteke i sl. poput Windowsa. Naravno ne trebate restartat komp.
 • da pokrenem neki program ne trebam ga tražiti u meniu, dovoljno je da pritisnem Alt+F2 i u prozor koji se otvorio upišem njegovo ime npr. "firefox" i lupim enter. Takav način otvaranja programa dosta ubrzava rad.
 • ne trebam koristiti antivirusne, antispyware i slične programe (kao što sam prije rekao otporan je na viruse) koji troše dragocjeni procesor i ram
 • sa njim mogu raditi iste stvari koje mogu i s Windowsima (gledanje filmova, slušanje muzike, rad u Office programima, editiranje muzike i filmova, editiranje grafike, editiranje internet stranica-ovaj tekst upravo pišem u KompoZeru...) osim igranja igrica no u zadnjih nekoliko godina i tu je postignut veliki napredak
 • na njegovom razvoju radi veliki broj ljudi a u praksi to znači brz rast i razvoj
 • kada se otkrije neki siguronosni propust zakrpa se za 1-2 dana za razliku od Windowsa koji od kad postoje nisu zakrpali neke svoje propuste i greške
 • ako mi se ne sviđa njegov grafički izgled mogu ga izmjeniti u potpunosti ili određeni dio. Kod Windowsa je to nemoguće jer nisu open source nego skrivaju svoj kod. Ukoliko želim ne moram uopće koristiti grafiku nego mogu raditi tekstualno kao u stara vremena :-)
 • jer taj isti Linux koji koristim mogu koristiti na kućnoj kanti i isto tako mogu od njega napraviti server potpuno besplatno za razliku od Windows servera

Uvećana slika
Debian Lenny desktop

Da li vam je to dovoljno razloga? Ako je super, skinite Linux i isprobajte ga ako nije skinite ga, isprobajte i pronađite druge razloge koje ja nisam napisao :-)
 Povratak na Zašto volim...


debian linux
SeaMonkey all in one Use OpenOffice.org
Firefox 3
Get Thunderbird
PSPad
Not f'd — you won't find me on Facebook